Khamis, 22 Mac 2012

GULAI TELUR ITIK


                                                                       
GULAI TELUR ITIK
Sumber:Noor Masri

Bahan-bahan
  • 6 biji telur itik
  • 2 1/2 cawan santan
  • 1.5 cm lengkuas - diketuk
  • 1-2 sdb. cili kering kisar atau boleh ganti dgn cili padi jika suka
  • 5 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih - dikisar/tumbuk
  • 1.5 cm halia
  • 1.5 cm kunyit hidup
  • 1 keping asam keping
  • garam secukup rasa
Cara membuatnya
  • Masukkan kesemua bahan-bahan (kecuali telur) kedlm periuk, biarkan ianya mendidih
  • Perlahankan api kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji perlahan-lahan.Jangan di kacau.
  • Seeloknya pecahkan telur dlm piring dulu,kemudian baru lah di masukkan ke dalam periuk.
  • Biarkan kuah mendidih sekali lagi,sesuaikan rasanya dan bolehlah di angkat.
** saya telah mengisar kesemua bahan yang di gunakan kecuali asam keping.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan