style="text-align: center"

Jumaat, 27 April 2012

MANGO CHEESE CAKE

Selamat bertemu kembali..
sudah lama tidak bersiaran
macam biasa...kabel telefon kena curi lagi,hot spot sungguh di kawasan ini,sehari dua ni dapatlah bersiaran kerana saya guna Maxis broadband pula.Tu pun kadang-kala tersekat-sekat...alahai

Mari kita tengok resipi dan layan je gambar kek yang sedap ni.Jemput makan!!...

MANGO CHEESE CAKE
Sumber:Aku. Zack.thanks!

Bahan base kek
  • 100 gm.biskut digestive
  • 55 gm. mentega -di cairkan
  • 1 sdb.gula perang,di padatkan
  • 25 gm.cornflakes-kisar halus
Cara membuatnya
  • Alas dan lengserkan dasar dan tepi loyang dengan mentega cair dan baking sheet.
  • Campurkan kesemua bahan base kek dan tekan padat pada dasar loyang spring form/loose pan
  • Bakar pada suhu 160'C selama 8-10 min. atau sehingga masak.Ketepikan pada suhu bilik.
Inti
  • 250 gm.cream cheese-suhu bilik
  • 4 sdb@60 gm.gula kastor
  • 1/2 sdb.+ 1/2 sdt.@6 gm.tepung kastard
  • 2 sdb.@15 gm.tepung jagung
*tepung kastard dan tepung jagung di ayak bersama
  • 1/2 cawan@180 gm.isi mangga masak
  • 2 biji telut gred A
  • 100ml.@100gm UHT whipping cream
Hiasan
  • isi mangga-kisar halus atau
  • 1 biji mangga-di hiris
  • 40 gm.apricot gel/apricot glaze
  • 40 ml.air
Cara membuatnya
  • Panaskan oven pada suhu 180'C
  • Dalam bekas besar,pukul cream cheese bersama gula kastor hingga sebati.Masukkan tepung jagung,tepung kastard dan kacau sebati.Masukkan isi mangga yang di kisar halus dan pukul lagi.
  • Masukkan telur satu-persatu,sambil di pukul rata.Masukkan whipping cream dan pukul hingga adunan menjadi pekat.
  • Tuangkan adunan ke dalam base kek tadi.Balut loyang springform dengan aluminium foil untuk elak air dari masuk meresap ke dalam loyang kek.
  • Bakar secara bain marie selama 1 jam 15 min.dengan 10 min.terakhir loyang di rotatekan supaya permukaan kek di bakar rata.
  • Bila masak,tutup suis oven dan biarkan kek di dalam oven selama 30 min. Keluarkan bekas berisi air dan biarkan kek sejuk dengan pintu oven di regangkan sedikit.Setelah kek sejuk,keluarkan  dari oven.
  • Biarkan kek selama 6 jam sebelum di keluarkan dari loyang spring form.
  • Bolehlah di hiaskan dengan mangga kisar/hirisan mangga dan whipping cream.
 Nota
  • Jika tiada whipping cream boleh di gantikan dengan yogurt asli atau yogurt perisa mangga dan kena adjust gula ikut kesesuaian.
  • Jika menggunakan hirisan mangga,boleh di gunakan apricot glaze dan air yang di panaskan di atas api yang kecil.
  • Kacau sehingga larut dan bolehlah di sapu diatas hirisan mangga tadi(utk.elak mangga teroksida dan menjadi hitam)
  • Saya telah menambahkan mangga kiub ke dalam kek ini .

Tiada ulasan:

Catat Ulasan