style="text-align: center"

Isnin, 30 April 2012

SOTONG MASAK REBUS


Selamat petang buat semua...mengikut masa catatan ini di tulis.
Pada suatu hari....(teringat ayat mula untuk tulis karangan)saya masak resipi sotong yang mudah ini untuk makan tengahari.Ia adalah resipi main campak-campak dalam kuali mengikut apa bahan yang ada di dapur.Jom makan..
                                                                                                                               
SOTONG MASAK REBUS
Sumber:daridapursuzana
Bahan-bahan
  • 10 ekor sotong saiz sederhana
  • 1 biji tomato.potong 6
  • beberapa daun limau purut
  • 2 batang serai1 labu bawang besar-potong nipis
  •  4 ulas bawang putih-di ketuk
  • 1 batang karot-potong bulat
  • 4 biji cili padi-di ketuk
  • 1 sdt.serbuk lada hitam
  • garam/gula secukup rasa
 Cara membuatnya
  • Sotong di belah dua,basuh bersih dan potong memanjang/potong bulat.
  • Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang besar serta bawang putih hingga naik bau.Masukkan cili padi.
  • Tambahkan air secukupnya dan masukkan sotong dan karot,daun limau purut dan serai.
  • biarkan ia masak sekejap,tambahkan serbuk lada hitam dan sedikit gula
  • Masukkan tomato dan tambahkan garam secukup rasa serta bolehlah di angkat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan