style="text-align: center"

Ahad, 20 Mei 2012

ACAR TOMATO


Salam bahagia buat semua..

Hari ini Kelantan bercuti kerana meraikan kemenangan pasukan bola sepak piala FA,tapi saya dah mula bekerja selepas menghabiskan empat hari cuti.
Resipi untuk hari ini ialah Acar tomato.Demi untuk menghabiskan buah tomato yang banyak di dalam peti sejuk,saya telah menjadikannya acar.
Mari kita tengok resipinya.Layaaaaann......

ACAR TOMATO
Sumber:daridapursuzana

Bahan-bahan
  • 3 biji buah tomato besar
  • 1 biji lada hijau besar
  • 1 biji lada merah besar
  • 1 biji bawang bombay
  • cuka,gula dan garam
Cara membuatnya
  • Tomato di belah dua dan di keluarkan isinya.Potong secara memanjang.
  • Hiris nipis lada merah dan hijau serta bawang bombay.
  • Masukkan cuka ke dalam mangkuk bersama garam dan gula secukup rasa.Kacau biar sebati dan gula larut.
  • Masukkan buah tomato dan semua bahan hirisan dan gaul rata.
  • Biarkan sebentar supaya semua bahan-bahan bersatu dengan adunan cuka.
  • Simpan di dalam peti sejuk dan keluarkan jika ingin di makan bersama nasi dan lauk lain.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan