Sabtu, 19 Mei 2012

MOIST BANANA CAKE


Salam bahagia buat semua...
Saya ingin kongsikan satu lagi lagi resipi kek pisang yang sedap  dari Blog Dapur tanpa sempadan.Minta izin CMG untuk di kongsikan di sini pula.

KEK PISANG LEMBAB 
Moist banana cake
Sumber :Dapur Tanpa Sempadan

Bahan-bahan
  • 115 gm tepung gandum* 
  • 1/2 tsp soda bicarbonate*
  • 1/2 tsp garam halus (* disatukan dan diayak)
  • 3 biji telur gred B
  • 1 tsp ovalette
  • 70 gm gula perang
  • 120 ml minyak jagung (boleh guna minyak masak biasa)
  • 125 gm pisang rastali + 1/2 tsp esen vanilla- dilecek

Cara membuatnya

  • Panaskan oven pada suhu 175C. Lenser tin dengan
     mentega, alas dasarnya dengan kertas minyak,
     lenser juga kertas tadi. Ketepikan.
  • Putar gula perang dengan ovalette hingga rata.
  • Masukkan telur dan putar pada kelajuan tinggi
  • hingga kembang dan pekat. Masukkan pisang yang telah di lecek tadi.
  • Pada kelajuan sederhana, masukkan tepung
  • berselang seli dengan minyak jagung hingga habis
  • dimulai dengan tepung dan diakhiri dengan tepung juga. Putar hingga sebati
  • Tuang adunan ke dalam loyang pembakar dan
  • bakar selama 40 minit atau sehingga kek masak bergantung kepada oven masing-masing.
  • Uji kek dengan mencucuk lidi sate di bahagian
  • tengah kek, jika keluar bersih tandanya kek telah masak
  • Sejukkan kek di atas jaringan sepenuhnya.Boleh di hias atau di makan begitu sahaja-saya meletakkan potongan pisang di atas adunan kek yang di bakar di dalam cawan muffin.

  • *kek yang sungguh gebu dan moist.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan