Khamis, 17 Mei 2012

BISKUT DAHLIA

BISKUT DAHLIA
Sumber:Noorsha.blogspot dari blog CMG.Tq!

Bahan-bahan
  • 300 gm. mentega
  • 160 gm. gula aising
  • 2 biji kuning telur
  • 1 camca teh esen vanilla
  • *240 g tepung gandum
  • *100 g tepung jagung
  • *160 g tepung kastard*(*gaul rata dan diayak)
  • Ceri merah, dipotong kecil @ manik gula untuk hiasan
Cara membuatnya

  • Putar mentega dan gula aising hingga berkrim, masukkan kuning telur dan esen vanilla dan putar hingga kembang.
  • Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Adunan akan menjadi doh yang lembut dan mudah ditekan.
  • Masukkan doh ke dalam alat penekan yang di pasang muncung untuk biskut dahlia. Tekan atas dulang pembakar.
  • Buat hingga siap dan hias dengan sepotong kecil ceri. 
  • Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175'C selama 15 - 20 minit.
  • Biarkan biskut sejuk sedikit atas dulang pembakar sebelum dialihkan ke atas jaringan.
  • Biar sejuk dahulu sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan