Jumaat, 18 Mei 2012

PUDING BISKUT MILO


PUDING BISKUT MILO
Sumber:daridapursuzana

Bahan-bahan
  • 1 paket agar-agar serbuk
  • 1000 ml.air
  • biskut marie-secukupnya
  • 1 biji telur-di pukul sedikit
  • sedikit garam
  • 1 sudu teh esen vanila
  • gula-ikut manis
  • 4 sudu besar milo
  • 1 tin susu cair
Cara membuatnya
  • Masukkan air,serbuk agar-agar dan gula ke dalam periuk dan masak hingga semua agar-agar dan gula larut.
  • Campurkan milo dan susu cair dan tambahkan ke dalam agar-agar dan kacau sekali-sekala hingga mendidih.
  • Apabila mendidih masukkan telur sambil di kacau tanpa henti.
  • Masukkan esen vanila dan sedikit garam.
  • Sediakan acuan.Letakkan biskut marie yang di patah-patahkan dan masukkan sedikit dari adunan agar-agar.Biarkan sebentar.
  • Jangan masukkan kesemua agar-agar kerana biskut akan timbul di permukaan.
  • Bila agar-agar kelihatan hampir keras masukkan beberapa keping lagi biskut marie yang di patahkan dan curahkan lagi adunan agar-agar secara perlahan-lahan.Elok saja di gunakan senduk.
  • Sejukkan puding sebelum di masukkan ke dalam peti ais.
  • Bila puding sudah keras bolehlah di potong dan hidangkan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan