Khamis, 24 Mei 2012

MUFFIN APPLE CRUMBLE


Salam bahagia buat semua..
Wordless...........
MUFFIN APPLE CRUMBLE
Sumber:dapur tanpa sempadan.

Bahan-bahan
Untuk crumble
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 60 gm mentega, dadu kecil dan sejukkan
  • 1/4 camca teh garam halus
  • 1/4 cawan gula pasir kasar
  • 2 sudu besar nestum(saya tambah)
Cara membuatnya
  • Campurkan semua bahan.
  • Dengan menggunakan jari,gaulkan bahan dengan hujung jari menjadi serbuk roti.Ketepikan.


Bahan-bahan muffin
  • 1 3/4 cawan tepung naik sendiri (self-raising flour)
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1/3 cawan gula halus
  • 75 gm. mentega cair
  • 1 biji telur
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 3/4 cawan susu segar
  • 2 biji epal hijau, buang kulit dan empulur - dadu sederhana besar 

Cara membuatnya
  • Panaskan oven pada suhu 200'C, sediakan muffin cup jenis keras atau alas muffin pan dengan paper cup secukupnya. 
  • Dalam satu bekas, gaul rata tepung naik sendiri, baking powder dan gula halus.Ketepikan. Dalam bekas lain, satukan mentega, telur, susu dan esen vanila, kacau rata dengan whisk.
  • Kemudian, masukkan tepung tadi ke dalam adunan mentega dan gaul rata, kacau satu arah sahaja. Masukkan epal dan gaul sekali lagi hingga rata. Sudukan ke dalam bekas yang telah disiapkan tadi 3/4 cawan penuh.
  • Tabur dengan crumble tadi diatas setiap muffin tadi, tekan-tekan sikit. Bakar selama 25min.atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya. Boleh dihidangkan untuk minum petang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan