style="text-align: center"

Rabu, 23 Mei 2012

PECAL TERUNG BAKAR


























Salam bahagia di angin lalu....
Satu lagi resipi terung yang boleh di cuba.Ianya di jumpai kat blog MaDiHaA.Resipinya adalah dari resipi asal ibunya.Sangat sedap bagi saya apabila di gandingkan dengan ikan goreng dan sambal belacan(i likeee!).Mari kita tengok resipinya.

PECAL TERUNG BAKAR
Sumber:MaDiHaA's Mum.Terimakasih!

Bahan-bahan
  • 6 biji terung panjang saiz sederhana
  • 2 cawan santan pekat(dari 1 biji kelapa,jika santan kotak-1 cwn.santan+1 cwn.air masak)
  • 1 sudu besar udang kering-rendam dan tumbuk halus
  • 4-5 ulas bawang merah
  • 1 sudu kecil lada hitam
  • garam secukup rasa
Cara membuatnya
  • Basuh terung dan bakar sebilji-sebiji sehingga lembut.Balik-balikkan supaya masak sekata.
  • Kemudian sejukkan terung bakar tadi,kupaskan kulit terung sehingga bersih dan ketepikan.
  • Tumbuk bawang merah dan lada hitam serta udang kering.
  • Dalam satu bekas masukkan santan,bahan tumbuk, garam,gula secukup rasa dan kacau rata/sebati.
  • Sesuaikan rasanya dan masukkan terung yang telah di kupas tadi dan balik-balikkan.Sedia untuk di hidangkan.
Nota-cara saya(santan di masak)
  • Masukkan santan di dalam kuali dan masukkan semua bahan -bahan dan kacau sentiasa sehingga mendidih.
  • Tambahkan sedikit air jika terlalu pekat.
  • Apabila kuah kelihatan pekat,curahkan di atas terung.
  • Udang kering di ganti dengan ikan bilis.
  • Menambahkan sedikit gula ke dalam kuahnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan