style="text-align: center"

Rabu, 16 Mei 2012

PENGAT SOTONG


Salam bahagia buat semua....
Horee...saya dapat cuti selama 4 hari.Dapatlah buat tugasan yang dah tertangguh sekian lama .Hari ini saya ingin memperkenalkan satu lagi resipi yang biasa di buat di dapur rumah ini iaitu Pengat sotong.Mula-mula tengok dulu rasa pelik juga sebab sotong di buat pengat. Biar betul!.
Ia di makan bersama pulut yang di tanak.Pengat sotong ini selalu di buat oleh arwah MIL dan telah di ajarkan cara membuatnya oleh En.Z (my bodyguard la tu!).Biasalah orang lelaki mesti sentiasa suka dan ingat masakan emaknya.Macam mana boleh lupa masakan emaknya sebab sebelum kita kahwin dengannya hari- hari dia  makan masakan emaknya.Lepas kahwin tentu dia pening makan masakan saya yang kadang-kadang ok..kadang-kadang tak ok,selalunya tak komen takut kita terasa hati ..he...he.tengok muka saya dah tau!! .              






















PENGAT SOTONG
Sumber:daridapursuzana

Bahan-bahan
  • sotong saiz kecil
  • santan
  • beberapa helai daun pandan
  • gula melaka
  • garam secukup rasa
  • gula secukup manis
  • beras pulut 
  • hirisan halia -potong halus
* tiada sukatan asas untuk resipi ini.

Cara membuatnya
  • Basuh bersih beras pulut dan tanak pulut sehingga masak.
  • Bersihkan sotong ,jangan di potong.
  • Masukkan santan,hirisan halia dan beberapa helai daun pandan ke dalam periuk.
  • Masukkan sotong dan masak dengan api perlahan sambil di kacau sekali sekala.
  • Jika santan nampak agak pekat ,bolehlah di tambahkan air secukupnya sebagai kuah pengat.
  • Bila kuah mendidih ,masukkan beberapa keping gula melaka.Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
  • Bila sotong masak,bolehlah di hidang kan bersama pulut.Selamat mencuba!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan