style="text-align: center"

Rabu, 2 Mei 2012

SAMBAL MANIS NENAS























Salam bahagia buat semua pembaca...

Hari ini saya nak kongsikan satu lagi resipi dari dapur iaitu Sambal manis nenas.Ia sedap di makan bersama Ikan goreng dan nasi sebagai hidangan tengahari.

SAMBAL MANIS NENAS
Sumber:dari dapur

Bahan-bahan
  • 1/2 biji buah nenas kecil yang masak
  • 3 sdb.cili kering kisar
  • 2 ulas bawang merah 
  • 3 ulas bawang putih
  • 1/2 sdt.serbuk lada hitam
  • 1 sdb.sos tiram
  • 1 sdb.sos cili
  • 1 sdb sos tomato
  • sedikit gula /garam
  • 1 sdb.air limau nipis


Cara membuatnya 
  • Buangkan kulit buah nenas dan potong kecil bentuk segitiga/baji.
  • Tumbuk bawang merah dan bawang putih hingga lumat.
  • Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan tumiskan bawang tumbuk tadi hingga naik baunya
  • Masukkan cili kering kisar dan goreng hingga cili masak.
  • Tambahkan sos cili,sos tomato dan sos tiram dan gaul rata.
  • Masukkan nenas yang telah di potong.Sebatikan dengan sambal lada.
  • Tambahkan serbuk lada hitam dan air limau nipis serta gula dan sedikit garam secukup rasa.
  • Setelah rasanya sesuai ,bolehlah di angkat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan