style="text-align: center"

Selasa, 26 Jun 2012

SINGGANG BENDI

Salam bahagia buat semua...

SINGGANG BENDI
Sumber:daridapursuzana

Bahan-bahan
  • 10 biji kacang bendi
  • 6 ulas bawang putih-di ketuk
  • 2 ulas bawang merah-hiris nipis
  • 2 biji cili merah-dibelah dua
  • 3 keping asam keping
  • 5 keping kecil lengkuas
  • garam secukup rasa 
Cara membuatnya
  • Masukkan air secukupnya ke dalam periuk dan basuh sayur bendi tanpa memotongnya.
  • Masukkan bawang putih,bawang merah,lengkuas dan asam keping.
  • Biarkan kuah sehingga mendidih.Potongkan tangkai dan hujungnya serta potong dua sayur bendi dan di masukkan ke dalam kuah yang sedang mengdidih.
  • Tambahkan garam/perasa yang di sukai secukup rasa.
  • Bila sayur kelihatan masak,bolehlah di padamkan api dan di hidangkan.

1 ulasan: