SINGGANG BENDI
Sumber:daridapursuzana
Bahan-bahan
- 10 biji kacang bendi
- 6 ulas bawang putih-di ketuk
- 2 ulas bawang merah-hiris nipis
- 2 biji cili merah-dibelah dua
- 3 keping asam keping
- 5 keping kecil lengkuas
- garam secukup rasa
Cara membuatnya
- Masukkan air secukupnya ke dalam periuk dan basuh sayur bendi tanpa memotongnya.
- Masukkan bawang putih,bawang merah,lengkuas dan asam keping.
- Biarkan kuah sehingga mendidih.Potongkan tangkai dan hujungnya serta potong dua sayur bendi dan di masukkan ke dalam kuah yang sedang mengdidih.
- Tambahkan garam/perasa yang di sukai secukup rasa.
- Bila sayur kelihatan masak,bolehlah di padamkan api dan di hidangkan.
blog yang menarik,, :)
BalasPadamAssalamualaikum kak, nak tanya, lengkuas kalau ganti dengan halia boleh ke?
BalasPadam