style="text-align: center"

Sabtu, 28 Julai 2012

BUTTER PRAWN

Salam bahagia buat semua..semoga hidup anda semua sentiasa di berkati.Amin.
Sudah lama saya teringin untuk cuba membuat Butter Prawn yang mempunyai juraian telur yang halus dan cantik seperti yang kita selalu makan di restoran atau kedai makan yang lain.Tetapi asyik tak menjadi sehinggalah saya terjumpa resipi kat blog Kak Nor.Terimakasih Kak Nor kerana sudi berkongsi resipi dan tip bagaimana untuk membuat Butter Prawn yang cantik dan sedap di makan.Izinkan saya kongsi di ruangan ini pula sebagai rujukan nanti.

BUTTER PRAWN
Resipi asal : Nita

Sumber : K.Nor@SecubitGaram


Bahan-bahan

  • 12 ekor udang saiz besar
  • 2 sudu besar butter
  • 3 biji kuning telur
  • sedikit daun kari
  • sedikit cili padi
  • serbuk kunyit dan garam
  • minyak untuk menggoreng
Cara membuatnya
  • Lumur serbuk kunyit dan garam kat udang.
  • Goreng sehingga masak.Bila udang hampir masak  masukkan daun kari dan cili padi.
  • Gaul seketika sebelum diangkat.Bila dah masak,ketepikan. 
  • Dengan menggunakan minyak yang sama, biarkan minyak di kuali anggaran dalam 1/2 cawan.
  • Panaskan minyak dan masukkan butter.Biarkan butter cair dan minyak betul-betul panas.
  • Sementara itu,kacau-kacau telur bagi rata dan masukkan telur kuning dalam bekas roti jala.
  • Matikan api bila minyak panas. 
  • Tuang perlahan-lahan telur dengan tangan kiri sambil tangan kanan mengacau dalam bentuk pusingan.
  • Biarkan ia bertali-tali. Kemudian bila dah selesai, angkat telur  dah bubuh dalam tapis untuk membuang minyak berlebihan.
  • Akhir sekali,gaulkan juraian telur bersama udang goreng tadi.Sedia untuk di makan.

 Tip dari Kak Nor-I followww....
 Cara K.Nor:
# K.Nor guna acuan jala , tapi kuning telur ni kan dia pekat , jadi K.Nor tambahkan sedikit putih telur untuk mencairkannya.
#Cuba tuang dulu dalam bekas lain, kalau boleh keluar dengan elok, tak perlu tambah lagi putih telur tu, tapi kalau masih payah nak keluar, tambah sikit lagi putih telur. 
# Boleh saja nak kacau telur tu dengan garfu atau chopstick,tapi kena sentiasa mengacau sehingga telur habis dituangkan.
# buangkan tali pusat telur, kalau tak lubang acuan roti jala mudah tersumbat yang menyebabkan telur payah nak turun
#jangan menggoreng telur dalam minyak yang sedikit, nanti tak jadi cantik jurai-jurai telur.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan