style="text-align: center"

Rabu, 25 Julai 2012

PULUT KUNING BERSAMA TELUR DADAR



















Gambar:dari FB Abby Manan. 
Salam bahagia buat semua dan semoga tabah melalui bulan Ramadhan ini....
Selalu juga terfikir nak berbuka dengan apa hari ini.Terlebih makan tu janganlah sampai jadi macam dalam kartun kat atas.Kenyaangggg..sesangat!!

 Hari ini entrinya adalah pulut kuning.Anak -anak saya suka makan pulut kuning bersama telur dadar warna -warni yang dipotong halus-halus dan di taburkan di atas pulut.Satu bekas yang di tunjukkan di dalam gambar di atas habis di makan oleh Azim seorang sebaik sahaja saya selesai mengambil gambar.Saya yang tidak berapa pakar membuat pulut kuning akhirnya dapat juga memasaknya kerana anak-anak minta untuk di buatkan.Kalau tidak kerana mereka ingin makan saya tak pernah cuba untuk membuatnya sendiri.

PULUT KUNING.
Sumber:Nicky
 
Bahan-bahan
  • 1 kg.beras pulut
  • 2 gelas santan pekat
  • 2 sdt.serbuk kunyit
  • garam/gula secukup rasa
  • 1 keping asam gelugor
Cara membuatnya
  • Basuh bersih beras pulut.
  • Rendam beras pulut selama 2-3 jam bersama serbuk kunyit dan asam gelugor.Kemudian toskan.
  • Panaskan pengukus dan kukus beras pulut sehingga naik wap/masak.
  • Angkat dari pengukus dan masukkan pulut yang telah kukus ke dalam bekas.
  • Tambahkan santan pekat yang telah di campur garam , gula dan gaul rata.
  • Masukkan semula pulut ke dalam pengukus dan kukus sekali lagi hingga naik wap/masak.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan