Jumaat, 20 Julai 2012

DEATH BY CHOCOLATE CAKE


DEATH BY CHOCOLATE CAKE
Sumber:Mrsdayat@myR

Salam bahagia buat semua dan terimakasih kerana sudi membaca ..
Kek yang saya buat untuk jamuan Azim dan kawan-kawannya(kakak dan abang)di rumah!!.
Kek coklat lembab yang di lapisi oleh krim putar dan coklat ganache.Pengumuman penting!!...ia sedaaap sangat.
DEATH BY CHOCOLATE CAKE
Bahan-bahan
  • 2 cawan gula kastor
  • 2 cawan tepung gandum
  • 3 biji telur gred A
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan minyak/mentega cair
  • 1 cawan air panas
  • 1 sudu teh soda bkarbonat
  • 1 sudu teh esen vanila
Krim coklat ganache
  • 2 cawan non diary whipping cream
  • 500 gm .cooking coklat
  • 1/8 cawan golden syrup
Lapisan tengah dan keseluruhan kek-1 cawan non diary whipping cream

























Cara membuatnya
  • Tepung gandum,serbuk koko,soda bikarbonat dan baking powder di ayak bersama.
  • Pukul gula dan telur sampai kembang.Tambahkan esen vanila.
  • Masukkan susu cair dan minyak ke dalam adunan,kacau sebati.
  • Masukkan bahan-bahan yang di ayak ke dalam adunan.Gaul dengan cara kaup balik.
  • Akhir sekali masukkan air panas.Kacau sebati.
  • Bakar selama 45 minit pada suhu 170-180'C sehingga masak.Adunan kek ini boleh juga di kukus .  

Krim coklat ganache
  • Dalam mangkuk kecil didihkan non-diary whipping cream.
  • Bila sudah mendidih,padamkan api dan masukkan cooking coklat.
  • Tambahkan golden syrup .
  • Ambil 1 cawan krim coklat ganache,bakinya simpan dalam peti sejuk.
Whipping cream
  • Pukul 1 cawan non -diary whiping cream sampai soft peak,kemudian tuangkan 1 cawan coklat ganache yang di ambil sebelum ini.Kacau sebati. 
  • *Saya hanya menggunakan whipping cream yang tidak di campurkan dengan coklat ganache .
Cara menghias kek
  • Kek yang telah masak di sejukkan terlebih dahulu.
  • Potong kek kepada dua lapisan.
  • Sapukan dengan whipping cream pada lapisan pertama dan lapiskan dengan kek yang separuh lagi.
  • Sapu sehingga menutupi keseluruhan kek.Simpan sebentar di dalam peti sejuk selama lebih kurang 30 minit.
  • Ambil kek yang telah di sapu whipping cream tadi,curahkan pula dengan krim coklat ganache sehingga menutupi keseluruhan kek.Simpan semula di dalam peti sejuk selama 30 minit.
  • Hiaskan mengikut kreativiti sendiri. 
                                                   

Tiada ulasan:

Catat Ulasan