style="text-align: center"

Sabtu, 21 Julai 2012

SOSEJ ROLL BUN



 Salam bahagia buat semua..
1 Ramadhan-selamat berpuasa buat semua...

SOSEJ ROLL BUN

 Sumber:www.tiffinbiru.com tq!
 


Adunan asas roti
  • 300 g tepung gandum
  • 55 gm gula halus
  • 1/4 camca teh garam
  • 1 camca besar susu tepung
  • 1/2 camca teh bread improver
  • 30 g minyak sapi /guna mentega
  • 1 1/2 camca teh instant yeast
  • 30 g telur (1 biji telur, pukul sedikit dan timbang)
  • 100 ml air suam
  • 50 ml air (extra)

Bahan-bahan
  • 1 adunan asas roti
  • 14 batang sosej ayamas, rebus 2 minit, toskan dan biar sejuk
untuk glaze
  • 1/2 sudu besar susu sejat
  • telur
satukan telur dan susu sejat dan kacau rata
  • Bijan untuk hiasan
Cara membuatnya
  • Canai doh roti tadi dalam bentuk empat segi tepat, kemudian potong kepada 14 , ambil 1 bahagian dan lilitkan pada sosej, pasti kan punca doh tadi berada dibawah lilitan pertama, ini utk mengelakkan doh terbuka. 
  • Lilit hingga ke hujung dan selit kan bawah lilitan terdahulu. Kemaskan dan susun dalam dulang pembakar yang telah disapu sedikit mentega. Buat hingga siap.
  • Biar 45 minit hingga naik. Sementara itu panaskan oven pada suhu 190'C sekurang-kurangnya 10 minit. 
  • Sapu roti tadi dengan bancuhan telur dan susu cair dan tabur dengan bijan. 
  • Bakar roti 25 minit atau hingga perang keemasan. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidangkan....
cara saya..
  • saya menggunakan sosej yang di potong dua,kemudian di lilit pada roti membentuk roll bun.
  • roti di sapu dengan mayonis yang telah di campur dengan susu pekat manis sebelum di bakar.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan