style="text-align: center"

Ahad, 23 September 2012

APPLE TURN OVER




Salam bahagia dan selamat petang buat semua....(kalau terbaca waktu pagi atau malam ke minta maap la ye!)
Entri resepi pada hari ini ialah Apple Turn Over.Tadi tak dapat nak menulis blog sekejap dek kerana hujan rahmat yang turun dengan lebatnya.Pada setiap titik hujan ada seorang Malaikat yang turun bersama titisan air hujan itu.Bayangkan betapa banyaknya kerahmatan yang kita dapat.Oleh itu bersyukurlah kita sentiasa..

Apple Turn Over ini seperti Apple Pie juga.Ia menggunakan pastri puff sebagai kulit luarnya.Sesuai untuk di buat hidangan minum petang.Saya tak kira ..makan waktu pagi,petang dan malam!!

APPLE TURN OVER
Sumber:tiffinbiru.blogspot

Bahan-bahan
  • 8 keping pastri puff(4 cm x 4 cm)
  • 3 biji epal hijau-potong kecil
  • 4 sudu gula perang
  • 1 sudu kecil serbuk kayu manis
  • 1/2 kecil garam  tak letak
  • 2 sudu besar tepung gandum
  • 1 biji telur ayam-pukul sedikit
Cara membuatnya
  • Dalam mangkuk gaulkan semua bahan hingga rata(pastikan campuran epal terus di guna selepas di gaulkan untuk mengelakkan ianya dari berair) .
  • Ambil satu sudu campuran epal tadi dan letakkan di atas pastri puff.
  • Sapu sekeliling dengan telur dan dan lipat dua.
  • Tekan  sekeliling pastri mengunakan garfu.Sapu telur di atas pastri.Saya menaburkan sedikit bijan di atasnya sebagai hiasan.
  • Bakar pada suhu 200'C sehingga kuning keemasan selama 25 minit bergantung pada oven masing-masing.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan