style="text-align: center"

Ahad, 30 September 2012

POKET TAUHU



Salam bahagia buat semua...
Entri resepi pada hari ini ialah Poket Tauhu.Resepinya adalah dari blog Puan Ros-Sinaran menu.Rupanya adalah lebih kurang sama dengan Tauhu sumbat.Cuma ia di tambah dengan udang geragau.Saya tak makan udang geragau jadi saya gantikan dengan udang kecil segar.

POKET TAUHU
Sumber:sinaranmenu.blogspot.com/Puan Ros.thanks.
Bahan-bahan
  • 6 keping tauhu  
  • 1/2 biji karot yang di parut
  • 1 mangkuk kecil parutan sengkuang
  • 1/2 biji timun yang dibuang biji dan di potong halus
  • 2 ke 3 genggam udang geragau
  • Daun salad secukupnya(basuh bersih dan keringkan airnya) 
  • sedikit taugeh  saya tambah 
 Cara membuatnya
  • Sapukan sedikit serbuk kunyit dan garam pada tauhu.Panaskan minyak dan goreng tauhu hingga garing.
  • Dalam minyak yang sama goreng udang geragau yang telah dibasuh bersih dan ditoskan airnya.Angkat dan keringkan minyak atas kitchen roll.Saya guna udang kecil segar.
  • Dalam mangkuk campurkan karot,sengkuang dan timun.Gaul rata.Tabur udang dan gaul lagi hingga semuanya bercampur mesra.
  • Tauhu yang telah digoreng di potong 2.Belah tengahnya dan keluarkan sedikit isinya.(untuk menyenangkan memasukkan sayur-sayuran).
  • Ambil sekeping tauhu dan masukkan sehelai daun salad.Letakkan pula campuran sayur-sayuran tadi.Buat sampai semua tauhu habis.
  • Siap untuk dihidang bersama sos pilihan masing-masing.
*Saya menggunakan sos cili Thai yang di campur sedikit air.
Resepi sos manis berbijan
  • Masukkan 3 sudu besar sos Hoisin kedalam mangkuk.Campurkan bersama air panas(jumlah air bergantung pada kepekatan yang dikehendaki).Kacau hingga sebati dan taburkan bijan yang telah di goreng tanpa minyak.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan