Sabtu, 29 September 2012

PUDING KIWI SUNQUICK

Salam bahagia buat semua...
Dah lama tak buat puding.Terbayang-bayang rasa puding yang manis dan sedap di makan sejuk.Puding kali ini adalah olahan dari resepi Puding Sunquick Pic oleh Joanna.Ia di makan bersama kuah susu yang jika di sejukkan akan lebih sedap.


PUDING KIWI SUNQUICK
Sumber:Joanna Joe
Olahan :daridapursuzana

Bahan-bahan
  • 1 paket agar-agar serbuk(10 gm)
  • 1 tin susu cair
  • 1 tin susu pekat manis
  • 1 biji telur
  • sedikit garam
  • air-1200 ml 
  • sunquick secukupnya
  • 2-3 sudu besar tepung jagung
  • buah kiwi -di potong kiub
 Cara  membuatnya
  • Campurkan serbuk agar-agar dengan 1200 ml air,setengah tin susu cair,setengah tin susu pekat,telur(di pukul sedikit) dan secubit garam.
  • Kacau di atas api sedehana sehingga mendidih.Tambah sedikit esen vanila dan angkat.
  • Masukkan ke dalam acuan pilihan dan masukkan buah kiwi
  • Cara saya:letakkan potongan buah kiwi di tepi acuan puding dan masukkan sedikit adunan puding supaya buah melekat di dasar.Bila ia hampir beku barulah di curahkan adunan puding sehingga penuh dan di tambah lagi dengan buah kiwi yang di potong kiub.
  • Dengan menggunakan sudu letakkan  sunquick di tepi sekeliling bekas acuan puding.
  • Sejukkan di dalam peti sejuk
Kuah puding
  • 1/2 tin susu cair
  • 1/2 tin susu pekat manis-baki dari penggunaan untuk puding tadi
  • 1000 m. air
  • 1 sudu besar sunquick
  • sedikit garam
Cara membuatnya
  • Campurkan air bersama susu cair,susu pekat manis dantepung jagung.
  • Kacau di atas api sedehana sehingga agak sedikit pekat dan mendidih.
  • Masukkan satu besar sunquick dan sedikit garam.
  • Angkat dan sejukkan.
  • Keluarkan puding dari acuan,curahkan kuah susu yang sejuk ke atasnya.
  • Sedia untuk di makan.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan