style="text-align: center"

Ahad, 10 Februari 2013

BROWNIES NOUGAT

Salam bahagia buat semua..

Brownies ini rasanya amat sedap bagi saya.Walaupun bahagian atasnya lebih manis tetapi ia di seimbangkan dengan bahagian bawah yang kurang manis.Jika di letak lama sedikit dalam peti ais bahagian atasnya akan mengeras sedikit tetapi oleh kerana saya nak ajak ia bergambar, masih lembik-lembik pun dah kena tangkap gambar! resepinya adalah dari blog Norlieharumaini.Thanks Norlie izinkan saya salin di dapur ini pula...

BROWNIES NOUGAT
Resepi:Za
Sumber:norlieharumaini.blogspot.com/ thanks

Bahan-bahan

150 ml putih telor
100 gm gula halus
1/2 sudu teh cream of tartar
1/2 sudu teh esen vanila
1/2 sudu teh ovallete
125 gm tepung gandum
100 ml mentega -dicairkan)
1 sudu besar serbuk koko

Topping

50 gm mentega

25 ml susu pekat manis
almond nib (panggang)

Pukul mentega dengan susu pekat manis dan letak almond nib.


Cara membuatnya 
  • Panaskan pengukus terlebih dahulu.
  • Pukul putih telur hingga kembang, kemudian masukkan mentega, gula halus, cream of tartar, esen vanila dan ovallete.Pukul sebati. 
  • Masukkan pula tepung gandum sedikit demi sedikit, pukul sebati. 
  • Bahagikan adunan kepada dua, 1 bahagian dicampurkan serbuk koko. 
  • Sapukan loyang dengan sedikit mentega dan masukkan adunan putih dan coklat berselang seli. dan kukus hingga masak.
  • Setelah diangkat dan sejuk,bolehlah disapu pada permukaan brownies dengan topping. 
  • Taburkan badam di atasnya.(saya seperti Norlie,selepas membancuh topping, gaulkan terus badam di dalam toppingnya kemudian barulah diletakkan di atas brownies)
  • Letakkan  di dalam peti ais ,apabila bahagian atas sedikit keras barulah di potong.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan