style="text-align: center"

Selasa, 4 Jun 2013

BUBUR JAGUNG BERSAGU

BUBUR JAGUNG BERSAGU
Sumber:Rossitamz@my resepi.com

Bahan-bahan ( 5-6 orang )


  • 2 tongkol jagung manis mentah - dihiris nipis
  • 4 sudu besar sagu - yang halus atau kasar
  • Secubit garam
  • 100ml santan pekat (santan kotak atau tin atau santan segar)
  • 1.5 liter air - dicampur dengan santan pekat
  • 3 sudu besar gula merah - tambah lagi jika nak warnanya lebih perang atau 3 keping gula melaka
  • 5 sudu besar gula pasir - tambah lagi jika nak lebih manis
  • *Kuantiti gula merah dan gula pasir hendaklah disesuaikan mengikut kemanisan yang diperlukan.
  • *Kuantiti air boleh dikurangkan atau ditambah bergantung kepada banyak kuah yang diperlukan.


Cara membuatnya


  • Basuh sagu dan toskan.Jangan direndam. Basuh sekali lalu saja.
  • Masukkan jagung yang telah dihiris, santan pekat yang telah dicampur dengan air, dan juga garam ke dalam periuk.
  • Masak di atas api sederhana sambil dikacau hingga mendidih.
  • Masukkan pula sagu, gula merah dan gula pasir.Kacau hingga sagu bertukar menjadi jernih.
  • Siap untuk dihidangkan. Sesuai untuk minuman petang.

*saya merebus dahulu jagung yang dihiris hingga empuk,barulah di campurkan dengan santan.


4 ulasan:

  1. Suka sangat bubur jagung sagu tapi kalau buat guna jagung tin sebab jarang ada jagung tongkol manis.

    BalasPadam
    Balasan
    1. kita ada la jagung fresh tu,kalau roung2 kat TESCO.

      Padam
  2. salam kak..

    time macam ni memang best kalau dapat makan semangkuk bubur jagung..

    BalasPadam