style="text-align: center"

Ahad, 21 Julai 2013

JANTUNG PISANG GORENG


As-Salam buat semua...

Tak pernah pula saya makan jantung pisang yang di goreng sebelum ini.Selalunya di buat kerabu atau di buat masakan lain.Sedap juga bila di goreng begini dan di makan dengan nasi putih dan ikan goreng sebagai menu makanan tengahari sebelum puasa hari tu.Nama resepi asalnya Jantung pisang goreng rangup tapi yang saya buat ni tak rangup pula bila di goreng jadi saya tak letaklah perkataaan rangup tu ..hee..he.Rasanya kalau di gaul dengan tepung terlebih dahulu mungkin ia akan jadi rangup.

JANTUNG PISANG GORENG
Resepi:Along Roz@Home Kreation

Bahan-bahan
1 biji jantung pisang
1 sudu teh serbuk kunyit
garam    saya ganti dengan 1 kiub pati ayam

Cara membuatnya
  • Jantung pisang di belah dua,ambil bahagian yang lembut sahaja(bahagian tengah)
  • Potong halus dan gaul bersama dengan serbuk kunyit dan kiub pati ayam.
  • Goreng dalam minyak yang banyak sehingga rangup.
  • Angkat dan toskan minyak.Hidangkan bersama nasi dan lauk sampingan yang lain.


2 ulasan: