style="text-align: center"

Rabu, 17 Julai 2013

ROJAK BUAH


As-Salam buat semua...
Di bulan puasa ini kalau sekali-sekala buat Rojak buah sedap juga di makan selepas berbuka.Buah-buahan yang ada dalam peti sejuk lambat pula habis jika tidak di buat jus ataupun Rojak buah.Kalau buat macam ni cepat pula habisnya!.

ROJAK BUAH
Resepi:Dear nestle-Good food,Good life.

Bahan A
1 1/2 sudu besar pes cili
1/4 air asam jawa cair
2 sudu besar gula
2 sudu besar sos tiram Maggi
1 sudu besar sos Hoisin 
1/2 sudu teh serbuk belacan Maggi
1/2 sudu teh kicap pekat Maggi
50 gm. kacang yang di goreng tanpa minyak dan tumbuk kasar
1 sudu besar bijan di goreng tanpa minyak

Bahan B
1 biji timun
1/2 biji nenas
1 biji jambu batu-buang biji
1 biji sengkuang kecil
1/2 biji betik muda
1 biji mangga 

Cara membuatnya
  • Semua buah-buahan di potong baji.
  • Masukkan bahan A ke dalam periuk dan masak dengan api kecil sehingga gula larut dan sos menjadi pekat sedikit.
  • Gaulkan kacang tumbuk dan bijan ke dalamnya.
  • Padamkan api dan biar sos menjadi sejuk.
  • Apabila menghidang,siram sos ke atas bahan B (buahan) dan gaul rata.
  • Hidangkan dengan serta- merta.

4 ulasan: