style="text-align: center"

Isnin, 19 Ogos 2013

PUDING LAICI KASTARD

As-Salam buat semua..
Puding untuk berbuka puasa di bulan Syawal ini.Saya buat puding yang ringkas sahaja dengan separuh adunan seperti biasa kerana anak-anak tidak makan puding.Buat cukup-cukup untuk saya habiskan dalam sehari dua ni.Dalam resepi ini saya guna agar-agar serbuk warna merah kerana hanya itu stok yang ada sebab tu lah puding ini berwarna demikian.

PUDING LAICI KASTARD
Resepi:Kak Ruby

Bahan A
200 gm gula pasir atau kemanisan boleh ikut sukatan sendiri
20 gm agar-agar tali  
3 cawan air

Bahan B
2 biji telur
1 tin susu cair
2 sudu besar tepung kastard
1 tin buah laici
1 tin air laici
30 gm mentega  

Cara membuatnya
  • Masak agar-agar dengan air hingga larut,masukkan gula dan kacau rata.
  • Sementara itu kisar bahan B kecuali mentega,bila bahan B sudah sebati baru masukkan mentega dan kisar lagi hingga sebati.
  • Masukkan ke dalam agar-agar tadi,kacau hingga mendidih dan pekat,tutup api.
  • Tuangkan ke dalam acuan pilihan,biarkan sejuk sedikit baru bekukan ke dalam peti ais.

2 ulasan:

  1. salam kak..

    cantiknya puding laici tu..sedapnya makan sejuk2 kan..

    BalasPadam