style="text-align: center"

Ahad, 25 Ogos 2013

ROTI CANAI GORENG

As-Salam buat semua..
Time lepas raya ni banyak barang stok dalam peti ais yang tak sempat nak di habiskan dalam bulan puasa lepas dan salah satunya adalah roti canai segera ini.Tengah-tengah round dapur orang jumpa pula dengan resepi Roti canai goreng minyak sapi.Nampak macam sedap je.Tetapi saya tidak menggunakan minyak sapi seperti di dalam resepi asalnya sebaliknya saya gantikan dengan minyak Canola.Roti canai goreng ini amat rangup sekali.

ROTI CANAI GORENG
Resepi:Intai-intai dapur FHA

Bahan A
2 keping roti canai.
sedikit minyak sapi Ghee blend (anggaran 1/3 sudu besar)

*saya gantikan dengan minyak Canola
sedikit garam   tak letak

*1 sudu besar bijan goreng
*1 sudu teh gula
Nota:*kedua-dua bahan ini saya tambah sendiri


Bahan B
1 ulas bawang besar (dihiris sederhana tebal)
2 biji cili padi (dihiris kecil)
1/2 sudu teh perencah  Maggi Cukup Rasa

Cara membuatnya

  • Setiap keping roti canai, di buka lapisannya menjadi kepingan nipis.
  • Ratakan minyak sapi/minyak Canola pada roti canai .Gaul sedikit-sedikit saja.
  • Masukkan ke dalam kuali dan masak dengan api yang paling kecil, alih-alihkan supaya roti garing dengan sekata.
  • Sebelum angkat, masukkan bahan B dan sedikit gula serta bijan goreng.Goreng sehingga nampak garing dan rangup dan boleh lah diangkat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan