style="text-align: center"

Isnin, 21 Oktober 2013

HOMEMADE PADDLE POP ICECREAM


As-Salam buat semua...
Saya jumpa satu lagi resepi ais krim yang sedap makan dengan roti, buat sandwich ataupun makan begitu sahaja pun boleh juga.

HOMEMADE PADDLE POP ICECREAM
Sumber:Buku resepi-Watiey Abdullah

Bahan-bahan
1 tin  susu cair
1/3 tin susu pekat manis 
2 sudu makan ovalette
1 biji telur    tak letak
perasa dan pewarna pilihan

Cara membuatnya
  • Blend semua bahan kecuali perasa dan pewarna dalam 10 minit sampai kelihatan gebu.
  • Masukkan ke dalam bekas dan simpan dalam freezer selama lebih kurang 1 jam.
  • Keluarkan adunan dan blend sampai gebu sekali lagi dan kelihatan ringan.
  • Bahagikan kepada tiga warna yang berlainan dan letakkan perasa dan pewarna pilihan.
  • Lapiskan setiap warna yang berlainan di dalam bekas yang sesuai dan ulang sampai habis.
  • Bekukan semalaman di dalam freezer dan bolehlah di makan.

2 ulasan: