style="text-align: center"

Ahad, 6 Oktober 2013

KETAM BLACK PEPPER

As-Salam buat semua...
Dah beberapa hari saya tak muncul d sini,tak sempat kerana menyelesaikan beberapa  urusan yang tertangguh.Sekarang semuanya dah selesai bolehlah mengadap PC sekejap.Saya masak lauk ketam yang menjadi kesukaan abang tengah(Amzar) yang sedang menghadapi exam PMR.Bagi jawapan elok-eloklah ye sebab dah makan ketam yang sedap ni! (ada ketam di sebalik nasi rupanyaaa!!..).

KETAM BLACK PEPPER
Olahan:daridapursuzana

Bahan-bahan
3 ekor ketam besar
1/2 biji bawang besar-kiub kecil
4 ulas bawang putih-cincang halus
1 inci halia-cincang halus
4 sudu besar sos lada hitam
2 sudu besar kicap manis
3 sudu besar sos plum
4 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili Thai
2 pokok daun bawang-di potong 1 inci
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 biji lada merah
1 biji lada hijau 
1/2 kiub pati ayam
minyak

 Cara membuatnya
  • Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih,halia serta bawang besar hingga naik baunya.
  • Masukkan kesemua sos,serbuk lada hitam,pati ayam dan kacau rata.Tambahkan sedikit air.
  • Masukkan ketam dan biarkan ketam masak sebentar.
  • Sesuaikan rasanya dan tambahkan lada merah dan lada hijau yang di hiris halus serta daun bawang.
  • Kacau  kuah dan biar kuah agak pekat sedikit dan sebati dengan ketam.
  • Bolehlah di angkat dan hidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan