style="text-align: center"

Jumaat, 24 Januari 2014

BISKUT COKLAT CHIP SAPI

 As-Salam buat semua...

Dah lama rasanya tak buat biskut,last sekali buat biskut untuk raya dalam bulan pusa tahun lepas.Saya buat biskut ini atas permintaan Amzar pula.Dia kata nak buat kudapan untuk hujung minggu ni sambil-sambil buat kerja sekolahnya yang bertimbun tu.Best juga biskut ni sebab ia rangup dan ada kekacang di dalamnya.Dalam penat-penat lepas balik dari bertugas sempat juga saya habiskan sepetang di dapur menyudahkan 2 jenis biskut(nanti nak post next entry).Anak nak makan...badan penat pun jadi kuat!

BISKUT COKLAT CHIP SAPI
By:Izah.Tq.

Bahan-bahan
175 gm mentega
50 gm minyak sapi
150 gm gula perang   saya letak 90 gm
1 biji telur
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 cawan coklat chip
2 cawn almond flakes/nibs
1 sudu kecil esen vanila

Cara membuatnya
  • Ayak tepung gandum bersama soda bikarbonat.Ketepikan.
  • Satukan mentega,minyak sapi dan gula perang ke dalam mangkuk.Kacau menggunakan handwisk sehingga sebati.
  • Kemudian masukkan telur dan kacau lagi hingga sebati.
  • Masukkan pula tepung gandum ke dalam adunan tadi dan gaul rata.
  • Kemudian masukkan pula coklat chip dan almond flakes.
  • Bentukan mengikut saiz yang di sukai.Jarakkan biskut sedikit kerana ia jenis yang mengembang bila di bakar.
  • Bakar pada suhu 170'c selama 20-25 minit bergantung pada oven mAsing-masing.
** biskut ini akan meleper dan mengembang sedikit.Jadi bila  di bentukkan bulat-bulat akan menghasilkan biskut seperti dalam gambar.

2 ulasan:

  1. salam kak..

    wah, teringin juga nak makan biskut homemade ni apalagi time macam ni bukan bulan posa..

    BalasPadam
    Balasan
    1. makan biskut time ni memanglah sedap sebeb bukan time raya! hee..he

      Padam