style="text-align: center"

Isnin, 6 Januari 2014

PAPRIK AYAM

As-Salam buat semua...
Hari ini tak mahu tulis panjang -panjang kerana begitu kepenatan menyiapkan dua biji kek coklat untuk jamuan di tempat kerja esok.Kalau macam ni tak dapat la nak ambil tempahan,baru dua biji kek dah tersadai....Ok resepi kita hari ini ialah Paprik ayam..sedap di makan bersama nasi putih.

PAPRIK AYAM
Olahan: daridapursuzana

Bahan-bahan
ayam-di potong kecil
beberapa tangkai bunga kubis
1/2 batang lobak merah-potong halus
beberapa helai daun limau purut
2 batang serai -di ketuk
1/2 cm halia-cincang
1 labu bawang besar-potong halus
4 ulas bawang putih- di ketuk
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
1/2 kiub pati ayam
garam jika perlu.

Cara membuatnya
  • Rebus ayam dengan air hingga empuk.Ketepikan
  • Tumis bawang besar,halia,serai dan bawang putih hingga wangi.
  • Masukkan cili kering kisar dan goreng sampai cili masak.Masukkan sos tomato,sos tiram,sos cili dan gaul rata.
  • Seterusnya masukkan ayam yang di rebus tadi bersama airnya, bunga kubis,lobak merah dan daun limau purut serta pati ayam.
  • Masak dengan api yang perlahan hingga kuah jadi sedikit pekat.
  • Akhir sekali tambahkan kicap manis dan garam jika perlu.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan