Sabtu, 18 Januari 2014

PUDING PEACH


As-Salam buat semua...
Saya buat Puding Peach ini untuk di bawa ke rumah sepupu sempena kenduri Maulidur Rasul.Nak buat kenduri sendiri sentiasa saja tak kesampaian,bawa kuih-muih sajalah tumpang ambil berkat.Kalau nak buat untuk makan sendiri ni rasanya tak habis makan sorang-sorang, tambahan pula peminat puding kat rumah ni tak berapa ramai.
PUDING PEACH
Sumber:Anjung Nory.tq

Bahan-bahan
1 paket agar-agar serbuk/10 gm
600 ml air
250 gm gula atau ikut kesesuaian manis sendiri
1 tin susu cair
1 biji telur
2 sudu besar tepung kastard
pewarna merah
1 tin kecil buah peach

Cara membuatnya
  • Masak agar-agar bersama 600 ml air.
  • Bila mendidih ,masukkan gula dan kacau hingga larut.
  • Kemudian perlahankan api dan masukkan susu cair.
  • Untuk lapisan kedua,asingkan 3 cawan agar-agar dan letak dalam periuk yang lain dan di tambah dengan pewarna merah.
  • Pukul telur,masukkan tepung kastard yang telah di bancuh dengan sedikit air,masukkan ke dalam agar-agar yang selebihnya dan kacau sebati.
  • Susun buah peach dalam bekas yang sesuai ,tuangkan adunan pertama.Tunggu hingga beku.
  • Apabila lapisan pertama sudah beku,tuangkan adunan kedua iaitu adunan yang berwarna merah.
  • Sejukkan dahulu sebelum di bekukan di dalam peti sejuk.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan