Khamis, 2 Januari 2014

SUP BEBOLA AYAM

 As-Salam buat semua...
Hari ini saya postkan satu lagi resepi kesukaan saya iaitu Sup bebola ayam.Makan begitu saja atau dengan Mee hoon pun sedap juga.sesuailah rasanya kalau yang tengah berdiet tu!.Tahun ini menjadi ke tak lagi plan nak mengurangkan makan makanan manis.Hobi pula suka makan kek dan puding,susah juga tu..

SUP BEBOLA AYAM
Olahan:daridapursuzana

Bahan-bahan
bebola ayam sejuk beku
3 biji bawang putih-cincang
3 helai daun kubis-potong kecil
1/2 biji bawang  besar-hiris
1 batang saderi-potong serong
1 biji tomato-belah enam
1 biji lada merah-potong kecil
bunga kubis-potong kecil/sayur pilihan
1 kiub pati ayam
1 sudu teh serbuk lada hitam
2 sudu besar sos tiram
garam/gula secukup rasa
daun sup cincang dan bawang goreng-taburan
minyak canola utk.menumis

Cara membuatnya
  • Panaskan minyak canola,tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga naik baunya.Masukkan sos tiram dan tambahkan air secukupnya untuk kuah sup.
  • Masukkan bebola ayam,batang saderi dan bunga kubis,kiub pati ayam dan didihkan sebentar.
  • Akhir sekali masukkan daun kubis,lada merah dan tomato serta serbuk lada hitam.Sesuaikan rasanya dengan garam dan gula(jika perlu).
  • Angkat dan taburkan daun sup dan bawang goreng.Sedia untuk hidangkan.

2 ulasan:

  1. salam kak..

    sedapnya sup bebola tu..sya memang suka makan menu macam ni..

    selamat tahun baru

    BalasPadam
    Balasan
    1. Selamat tahun baru! semoga akan lebih berjaya dalam bisnes.thanks..

      Padam