style="text-align: center"

Sabtu, 8 Februari 2014

APAM PISANG


As-Salam buat semua...
Hari ini saya nak postkan satu resepi dari pisang lagi.Awal tahun 2014 ni ada beberapa resepi dari pisang yang saya telah cuba.Buat kek pisang sudah,buat cekodok pisang sudah dan sekarang ni  buat Apam pisang pula.Ia di buat untuk kenduri  di rumah sepupu saya minggu lepas .

APAM PISANG
Sumber:Sinar kehidupanku.blogspot.thanks.

Bahan-bahan
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1/4 cawan gula
  • 2 biji pisang ranum - dilecek
  • 1 biji telur
  • 50ml minyak masak
  • secubit garam
Cara membuatnya
  • Pisang lecek di campurkan dengan secubit garam.Ketepikan. Selepas itu ayak tepung gandum bersama baking powder.
  • Panaskan pengukus, isikan 3/4 adunan apam ke dalam acuan dan kukus selama 12 hingga 15 minit.
  • Di dalam mangkuk adunan, pukul telur dan gula menggunakan senduk kayu atau whisker, selepas itu masukkan pisang yang telah dilecek, tepung sedikit demi sedikit, soda bikarbonat dan minyak masak, kacau sebati.
  • Panaskan pengukus, Isikan 3/4 adunan apam ke dalam acuan dan kukus selama 12 hingga 15 minit, sedia untuk dihidangkan.

5 ulasan:

  1. salam kak su..

    sedap makan apam ni kan..lembut dan wangi aroma pisang..

    BalasPadam
    Balasan
    1. mesti la awak tu kan semua sedap ye...he..he

      Padam
  2. Lamanya tak mengapam.... rajin Suzana pelbagaikan penggunaan pisang.

    BalasPadam
  3. ni kes nak perabihkan pisang masak dalam peti sejuk la.buat2 rajin!

    BalasPadam