style="text-align: center"

Selasa, 11 Mac 2014

BISKUT CIP NUT NESTUM

As-Salam buat semua...
Saya buat biskut ini untuk di makan pada hujung minggu di mana hari tidak bersekolah biasanya saya kena buat sesuatu sebagai kudapan.Kalau tidak budak berdua tu asyik ulang-alik cari makanan kat dapur.Biskut adalah antara makanan sampingan anak-anak.Lagi pula kalau buat biskut time ni boleh juga saya buat testimoni untuk buat lagi kalau time nak raya nanti.Saya telah mengurangkan sukatan gula di dalam resepi ini kerana menggunakan coklat cip butterscotch yang telah manis.Mudah saja membuatnya....
BISKUT CIP NUT NESTUM
Resepi:Nestle.com

Bahan A
1 1/2 cawan tepung naik sendiri
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1/4 sudu teh garam

Bahan B
1 cawan bijirin Nestum
1 cawan cip coklat
1 cawan cincangan kacang - apa-apa kacang pun boleh
150 gm mentega atau marjerin
150 gm gula kastor       saya letak 80 gm
1 biji telur
1 sudu teh esen vanila

Cara membuatnya
  • Ayak bersama bahan A,masukkan bijirin Nestum,cip coklat dan kacang.Ketepikan.
  • Krimkan mentega dan gula hingga ringan dan kembang.Masukkan telur dan esen vanila,gaul sebati.
  • Kaup-balikkan bahan Adan gaul sebati.
  • Ambil satu sudu adunan biskut dan letak di atas tin pembakar yang telah di lengserkan.Jarakkan untuk doh biskut mengembang.
  • Bakar dalam oven yang bersuhu 175'C selama 10-15 minit atau hingga kekuningan.
  • Sejukkan di atas redai sebelum di simpan di dalam bekas kedap udara.
*Saya telah menambahkan 4 sudu besar tepung ke dalam adunan biskut ini.

2 ulasan: