style="text-align: center"

Sabtu, 29 Mac 2014

BISKUT MELTING MOMENT


As-Salam buat semua...
Esok sekolah mula di buka,bermula kembali rutin biasa yang dah di tinggalkan selama seminggu.Sekejap sahaja masa berlalu meninggalkan kita.Seperti juga biskut ini pun dah hampir habis,yang saya buat untuk kudapan anak-anak selama seminggu cuti sekolah. Resepinya dari pamplet Nestle.

BISKUT MELTING MOMENT
Resepi:Sajian enak bersama Nestum

Bahan A
1 cawan tepung naik sendiri
1/2 sudu teh serbuk penaik
1/2 cawan nestum 

125 gm mentega atau marjerin
1/3 cawan gula kastor
1 biji telur

1/4 cawan nestum
hirisan ceri merah dan hijau

Cara membuatnya
  • Gaul semua bahan A dan ketepikan.
  • Putar mentega dan gula hingga ringan dan kembang.Masukkan telur dan pukul sebati.
  • Kaup-balikkan bahan A ke dalam adunan dan gaul sebati.
  • Ambil sedikit adunan dan bentukkan menjadi bebola kecil.
  • Sadurkan setiap bebola dengan nestum.Ratakan dan letak di atas tin pembakar yang telah di lengserkan dan hias dengan dengan hirisan ceri.
  • Bakar dalam ketuhar bersuhu 180'c selama 10-15 minit atau sehingga kekuningan.
  • Sejukkan dahulu sebelum di simpan dalam bekas kedap udara.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan