style="text-align: center"

Rabu, 5 Mac 2014

LEMPUK DURIAN

As-Salam buat semua...
Akhirnya isi durian yang saya bekukan di dalam freezer habis juga selepas saya mengacaunya untuk di jadikan Lempuk durian.Lempuk durian yang di buat sendiri tidaklah manis sangat seperti yang di jual.Dulu-dulu selalu nampak arwah ayah buat Lempuk durian di dalam kuali tembaga,,lagi best aromanya tetapi sekarang kuali tembaga itu pun tiada lagi...nostalgia.

LEMPUK DURIAN
Sumber:Air tangan Reen Khan.Thanks

Bahan-bahan
1 biji durian sederhana besar/secukupnya
gula melaka ikut kemanisan
gula pasir ikut kemanisan
1 helai daun pandan
secubit garam

Cara membuatnya
  • Asingkan isi durian dengan bijinya
  • Masukkan isi durian ke dalam periuk beserta gula pasir dan gula melaka ikut kemanisan sendiri tetapi jangan terlalu banyak gula sebab bila sejuk ia akan keras.
  • Masukkan secubit garam dan daun pandan,
  • Dengan menggunakan api kecil,kacau bahan-bahan yang di campurkan tadi sehingga likat dan berkilat lebih kurang 30-45 minit.
  • Jika masa mengacau lebih lama ia jadi lebih bagus kualiti lempuknya dan tahan lebih lama
  • Bila sudah masak,keluarkan daun pandan tadi,masukkan ke dalam bekas bertutup rapat.
  • Bolehlah di simpan di dalam peti ais untuk tahan lama.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan