Saya sempat menyediakan sebiji puding bersaiz sederhana ini petang semalam.Dah lama tak makan puding,dalam cuaca panas begini sejuk saja rasa puding bila lalu ikut tekak ni.Ia juga di kenali sebagai agar-agar buih.Resepinya mudah dan ringkas sahaja.
PUDING BALQIS/AGAR-AGAR BUIH
Sumber: Kak nor Secubit garam.Thanks.
Bahan-bahan
1 paket agar-agar serbuk(10 gm )
450 ml air
150 ml susu cair
5 sudu besar gula
2 biji telur
3 sudu besar mentega
1 suud teh esen vanila
pewarna ikut citarasa sendiri
Cara membuatnya
- Masak serbuk agar-agar bersama air dan gula hingga mendidih.
- Masukkan susu cair dan mentega.Masak lagi hingga mendidih.
- Matikan api.Masukkan esen vanila dan kacau rata.
- Sejukkan adunan agar-agar hingga suam-suam panas(jangan sampai sejuk betul).
- Pukul telur hingga betul-betul kembang.Buang tali pusatnya untuk elak dari hanyir.
- Masukkan adunan agar-agar ke dalam adunan telur.Kacau hingga rata.
- Bahagikan kepada 2 atau 3 bahagian (ikut citarasa sendiri).Warnakan setiap bahagian mengikut warna yang disukai dan kacau hingga warnanya sebati dan rata.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang atau acuan pilihan secara berlapis-lapis hingga semua adunan habis.Pastikan setiap lapis keras dahulu sebelum di tuang warna lain.
- Sejukkan di dalam peti ais sebelum di hidang.
cantiknya puding tu kak su..colorful sangat..memang sedap makan puding ni sejuk2..
BalasPadamcolourful and wonderful...he..he
PadamAhai...terliur tengok puding yg best tu... nyum2x
BalasPadamtengok gambar saja,buat la pula tentu best kan Gee!
BalasPadamUlasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
BalasPadam