Khamis, 10 April 2014

AYAM GORENG SERBUK CILI

As-Salam buat semua...
Hari ini  nak letak resepi ayam goreng pula.Makan panas-panas dengan nasi putih,rangup sahaja.Kalau makan nasi dengan lauk macam ni tak payah makan lauk lain pun tak apa kan...
Esok pula saya akan berangkat ke Kuala Terengganu untuk menghadiri seminar di Hospital Sultanah Zahirah.Kali pertama saya ke situ,semoga di permudahkan.Jadi dalam dua atau tiga hari ini saya tinggalkan dulu dapur maya ini tanpa resepi.Semoga bertemu kembali...

AYAM GORENG SERBUK CILI
Olahan:daridapursuzana

ayam-di potong sederhana kecil
1/2 sudu besar serbuk kunyit
1 1/2 sudu besar serbuk cili merah Alagappas
1/2 sudu besar biji ketumbar-di tumbuk halus
1 sudu besar cili flakes
1/2 sudu besar serbuk cukup rasa Maggi
garam dan gula secukupnya
1 labu bawang besar-potong nipis
1 biji lada merah
1 biji lada hijau

Cara membuatnya
  • Ayam di bersihkan dan potong ikut saiz sedrhana kecil dan toskan.
  • Perap ayam dengan semua bahan di atas kecuali bawang besar dan cili selama 15 minit.
  • Panaskan minyak secukupnya dan goreng ayam dengan api sederhana sehinga masak.
  • Angkat dan toskan minyaknya .
  • Dengan menggunakan minyak yang sama goreng bawang besar dan cili merah serta cili hijau hingga sedikit layu.
  • Taburkan di atas ayam goreng tadi.Siap untuk di hidangkan.

2 ulasan:

  1. salam kak sue..

    em, memang sedap ni makan..tak payah masak lauk lain, makan ni dengan nasi pun dah membuka selera..

    BalasPadam