Puding ini sedap di makan sejuk-sejuk dan resepinya mudah dan ringkas sahaja.Pada mulanya saya ingin buat dalam acuan kecil-kecil supaya senang makan,tapi tiba-tiba saja malas melanda terus saja buat dalam loyang besar dan di potong bentuk kiub.Permatanya boleh saja di buat macam-macam kaler kalau nak nampak kelainan.Sedap je puding ni makan dalam cuaca panas begini....
PUDING PERMATA
Resepi:Rossitamz@My Resepi.Thanks.
Bahan-bahan ( Loyang 7in x 7in )
Bahan untuk agar-agar
- 300ml air
- 200ml susu cair / susu segar
- 125gm gula pasir
- 2 sudu besar serbuk koko
- 1 sudu besar serbuk agar-agar
- 500 ml air
- 400 ml susu cair / susu segar
- 250 gm gula pasir
- 10 gm serbuk agar-agar
- 1 1/2 sudu besar tepung kastard - dibancuh dengan 3 sudu besar air
Cara membuatnya
Untuk agar-agar :
- Masak air, susu dan gula pasir hingga mendidih.Masukkan serbuk koko dan kacau rata.Masukkan pula serbuk agar-agar dan masak hingga mendidih.
- Tapis agar-agar ke dalam loyang dan sejukkan.Apabila telah sejuk, potong dalam bentuk dadu.Ketepikan.
- Masak air, susu dan gula hingga mendidih. Masukkan bancuhan tepung kastad dan kacau hingga sebati. Masukkan pula serbuk agar-agar dan masak hingga mendidih dan pekat.
- Tuang bancuhan kastad ke dalam loyang (bukan dalam loyang agar-agar tadi) dan masukkan pulak agar-agar yang dipotong dadu tadi. Sejukkan hingga keras.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan