Ahad, 25 Mei 2014

KEK KETAM

As-Salam buat semua...
Saya cuba buat kudapan yag menggunakan  crab stick setelah terjumpa resepinya dalam Majalah Rasa.Kalau di biarkan begitu sahaja tak ada sesiapa pun yang makan crab stick tu kecuali di olah untuk di jadikan  sesuatu barulah ianya habis..Taktik lagi!...

KEK KETAM
Resepi:Izzahan Muqri Suaid/Majalah Rasa Mac 2014

Bahan-bahan
200 gm jejari ketam
20 gm daun ketumbar
10 gm cili merah
10 gm cili hijau
*semua bahan di atas di cincang halus

200 gm tepung gandum
200 gm serbuk roti
2 biji telur
5 ml sos cili
garam secukup rasa
lada sulah secukup rasa
minyak untuk menggoreng

Cara membuatnya
  • Masukkan jejari ketam dan daun ketumbar yang di cincang halus ke dalam mangkuk adunan.
  • Kemudian masukkan cili merah,cili hijau dan tepung gandum.
  • Seterusnya masukkan garam dan lada sulah secukup rasa.
  • Setelah itu,masukkan sedikit telur yang telah di pukul kembang.Gaul sebati sehingga doh menjadi lembut.
  • Bentukkan doh mengikut citarasa.
  • Selepas itu celup kek ketam tadi ke dalam adunan telur.
  • Akhir sekali salut dengan serbuk roti dan goreng sehingga garing.Angkat dan toskan.
  • Hidangkan bersama dengan sos cili.

2 ulasan:

  1. bila buat macam ni nampak menarik ja untuk di makan kan kak su..

    BalasPadam
    Balasan
    1. memang la,sekejap da habis,lepas satu-satu masuk mulut..

      Padam