style="text-align: center"

Sabtu, 21 Jun 2014

BISKUT OAT EMPING JAGUNG

As-Salam buat semua..
Ada beberapa jenis biskut yang saya telah cuba buat,dan salah satunya adalah Biskut oat emping jagung ini.Penggunaan oat dan emping jagung telah menjadikan biskut ini bertambah-tambah rangup lagi.
Let's try buat...

BISKUT OAT EMPING JAGUNG
Sumber:Majalah Saji Ogos 2013

Bahan A
100 gm mentega tanpa garam
1 sudu kecil esen vanila
70 gm gula aising
1 biji telur gred A

Bahan B
100 gm tepung gandum
2 gm serbuk penaik
30 gm tepung jagung
*semua bahan di atas di ayak bersama

120 gm emping jagung-di ramas kasar
100 gm oat

Hiasan:coklat masakan -di cairkan

Cara membuatnya
  • Satukan dan pukul bahan A hingga kembang.
  • Masukkan bahan ayak,emping jagung dan oat.Uli hingga menjadi doh.
  • Bulatkan adunan menjadi bebola kecil.Aturkan dalam dulang yang digriskan mentega.
  • Bakar selama 20 minit dengan suhu 180'c.Hias dengan coklat cair apabila biskut sudah sejuk.

2 ulasan:

  1. salam perkenalan...
    wah biskut...
    mcm nk raya rasanya bila tgk biskut ni...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thanks,memanjangkan silaturrahim di alam dapur maya ini.

      Padam