Ahad, 22 Jun 2014

UDANG GORENG WANGI BEREMPAH

As-Salam buat semua...
Saya membeli Udang galah ni di pasar borong RTC di komplek hasil tani FAMA ,di kenali juga sebagai pasar TEMAN.Disitu berbagai jenis barangan dapur,sayuran bahan-bahan basah dan barang keperluan lain di jual dengan harga yang agak murah.Biasanya sayur dan kuih-muih di Kota Bharu ni,boleh di beli dengan harga serendah RM 1 sahaja.Udang galah ni pula masih dalam keadaan segar dan ada juga yang bertelur.

UDANG GORENG WANGI BEREMPAH
Resepi:Jorhan Abdul Malik/Majalah Rasa Mac 2014

Bahan-bahan
10 ekor udang galah
1/2 biji bawang merah/besar- di potong bulat
2 cm halia-di mayang
5 helai daun kari
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk kari
1 sudu teh serbuk cili
1 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu teh jintan manis
garam secukup rasa
minyak untuk menumis

Cara memasak
  • Bersihkan udang,tos dan keringkan airnya.Kemudian masukkan serbuk kunyit,serbuk cili,serbuk kari,serbuk ketumbar dan serbuk jintan manis.
  • Setelah itu masukkan garam secukup rasa
  • Gaul sebati udang dan perap seketika.
  • Panaskan minyak,tumis halia mayamg sehingga naik baunya dan masukkan udang dan daun kari
  • Akhir sekali,masukkan bawang merah dan biarkan sehingga layu.Sedia untuk di hidangkan.

3 ulasan: