style="text-align: center"

Selasa, 15 Julai 2014

KETAM PERCIK

As-Salam buat semua...
Dah tak tau nak masak apa ketam ni,try buat percik pulak,selalunya percik ayam dan ikan sahaja.Kali ini try percik ketam pula.Ok lah jugak makan nasi dengan kuahnya yag beraroma serai tu berselera juga.Let's try masak....

KETAM PERCIK
Olahan:daridapursuzana

Bahan-bahan
2 ekor ketam  saiz besar
2 batang serai-di ketuk
1 cawan santan pekat
1/2 cawan air
1 biji telur
1 sudu besar cili kering kisar
1 keping asam keping
1 sudu teh maggi cukup rasa
sedikit garam dan gula secukup rasa

bahan kisar
4 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1/2 labu bawang besar
1/2 inci halia

Cara membuatnya
  • Bersihkan ketam dan ketepikan.
  • Masukkan santan,air,bahan kisar ,serai,cili kisar ,asam keping ke dalam kuali.
  • Kacau di atas api sederhana hingga mendidih.Pecahkan telur dan kacau sedikit.
  • Masukkan telur kedalam kuah percik dan terus mengacau.Kemudian masukkan ketam dan gaul rata.Biarkan sebentar.
  • Tambahkan serbuk cukup rasa ,sedikit garam dan gula.
  • Bila ketam masak,bolehlah di angkat dan hidangkan.

3 ulasan: