Mari kita buat agar-agar pula.Dah lama tak makan agar-agar,kebetulan masa mengemas barang dapur hari tu jumpa pula dengan serbuk agar-agar dan kelapa muda yang saya telah siap parut dan keep frozen dah 2-3 bulan.Masih lagi baik dan saya bercadang untuk buat agar-agar ini.Bahan-bahan sudah tulis kat atas jadi kita terus ke cara membuatnya. Let's try masak....
Cara membuatnya
- Masukkan air dan serbuk agar-agar ke dalam periuk.Tambah gula secukup rasa dan sedikit garam.Biarkan hingga mendidih.
- bahagikan agar-agar kepada dua bahagian.
- Satu bahagian masukkan ke dalam periuk lain dan tambahkan gula melaka dan sedikit pewarna coklat.
- Bila gula melaka larut,masukkan kelapa muda parut dan angkat.Masukkan kedalam acuan pilihan.
- Sejukkan sebentar dan masukkan ke dalam peti sejuk.
- Untuk bahagian satu lagi,pecahkan telur dan kacau dengan santan dan masukkan ke dalam periuk sambil di kacau hingga rata.Sesuaikan rasanya.
- Ambil agar-agar lapisan gula melaka tadi yang telah beku.Goreskan permukaannya dengan garfu.
- Curahkan agar-agar lapisan santan di atasnya perlahan-lahan.
- Sejukkan sebentar dan masukkan semula ke dalam peti sejuk dan bekukan.
cantik dan berkilat2 je agar2 Su nak minta sepotong lah heheee
BalasPadamkalau boleh post dah lama ku hantar....
Padamcantiknya kejadian agar2 tu kak su..nyum2
BalasPadamNice post, keep it up. Hope you are well.
BalasPadammercury vapor analyzer
cold vapor atomic fluorescence spectroscopy
mercury analysis