style="text-align: center"

Ahad, 24 Ogos 2014

AGAR-AGAR KELAPA MUDA


A-s-Salam buat semua...
Mari kita buat agar-agar pula.Dah lama tak makan agar-agar,kebetulan masa mengemas barang dapur hari tu jumpa pula dengan serbuk agar-agar dan kelapa muda yang saya telah siap parut dan keep frozen dah 2-3 bulan.Masih lagi baik dan saya bercadang untuk buat agar-agar ini.Bahan-bahan sudah tulis kat atas jadi kita terus ke cara membuatnya. Let's try masak....

Cara membuatnya
  • Masukkan air dan serbuk agar-agar ke dalam periuk.Tambah gula secukup rasa dan sedikit garam.Biarkan hingga mendidih.
  • bahagikan agar-agar kepada dua bahagian.
  • Satu bahagian masukkan ke dalam periuk lain dan tambahkan gula melaka  dan sedikit pewarna coklat.
  • Bila gula melaka larut,masukkan kelapa muda parut dan angkat.Masukkan kedalam acuan pilihan.
  • Sejukkan sebentar dan masukkan ke dalam peti sejuk.
  • Untuk bahagian satu lagi,pecahkan telur dan kacau dengan santan dan masukkan ke dalam periuk sambil di kacau hingga rata.Sesuaikan rasanya.
  • Ambil agar-agar lapisan gula melaka tadi yang telah beku.Goreskan permukaannya dengan garfu.
  • Curahkan agar-agar lapisan santan di atasnya perlahan-lahan.
  • Sejukkan sebentar dan masukkan semula ke dalam peti sejuk dan bekukan.

3 ulasan:

  1. cantik dan berkilat2 je agar2 Su nak minta sepotong lah heheee

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau boleh post dah lama ku hantar....

      Padam
  2. cantiknya kejadian agar2 tu kak su..nyum2

    BalasPadam