style="text-align: center"

Isnin, 18 Ogos 2014

UDANG GALAH MASAM MANIS

 As-Salam buat semua...
Jom tengok resepi Udang galah yang best ni....gi check kolestrol,dah dapat target normal,makan lah pula makanan yang ada kolestrol ni(kat kepala udang dan kulit sahaja).Kalau nak kurangkan kolestrol,buang aje kepala dan kulit udang,tapi nampak tak cantik pula.Biarkan sajalah....

UDANG GALAH MASAM MANIS
Sumber:Azlita masam manis.thanks

Bahan-bahan
2 kg udang galah
1 labu bawang besar-potong baji
1 biji tomato-potong baji
5 sudu makan sos cili
3 sudu makan sos tiram
1/2 cawan air
1 kiub pati ikan bilis
garam dan gula secukup rasa
1 biji cili merah-di hiris
1 biji cili hijau-di hiris
1 pokok daun ketumbar-mayang 
2 batang serai-dititik

Bahan kisar
3 ulas bawang besar
2 ulas bawang putih
3 biji cili merah
Cara membuatnya
  • Panaskan minyak dan tumis bahan yang di kisar hingga harum.
  • Masukkan air,serai,sos cili,sos tiram,kiub pati ikan bilis,garam dan gula secukup rasa.
  • Setelah masak,masukkan tomato,bawang besar ,cili hijau,cili merah dan daun ketumbar.
  • Kemudian masukkan udang galah dan biar hingga ia masak.
  • Biar seketika.Siap untuk di hidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan