style="text-align: center"

Sabtu, 6 September 2014

BUTTER CHEDDAR CHEESE CAKE

As-Salam buat semua..
Kek ini sudah berulang-kali saya buat dan tak jemu memakannya.Kek yang simple sahaja dan tak perlu nak deko-deko.Mudah saja kan..jom tengok resepi.

BUTTER CHEEDAR CHEESE CAKE
Resepi: mybakingworkshop.blogspot.com. thanks Evelyn.


Bahan A
250 gm mentega
230 gm gula kastor   saya guna 180 gm

Bahan B 
4 biji telur

Bahan C
80 gm cheddar cheese-di parut

Bahan D
100 ml susu segar
280 gm tepung superfine/tepung gandum*
1 sudu kecil baking powder*
*kedua-dua bahan ini di ayak bersama

Bahan E(hiasan)
100 gm cheddar cheese-parut
 
Cara membuatnya:
  • Panaskan oven pada suhu 180'c.Sediakan loyang bulat / segiempat bersaiz 9 inci. Griskan dan alaskan dengan baking paper.
  • Pukul bahan A hingga berkrim.Masukkan bahan B satu persatu. Pukul hingga sebati.
  • Masukkan bahan C,gaul sebati. 
  • Kemudian, masukkan pula bahan D,gaul lagi hingga sebati 
  • Tuang adunan kek ke dalam loyang yang telah disediakan.
  • Taburkan bahan E atasnya.Bakar selama 45 minit atau hingga kek masak.

2 ulasan:

  1. kek ni memang sedap kan kak sue..wana pun pernah try buat kek ni..memang sangat gebu dan sedap kejadian kek

    BalasPadam