Selasa, 2 September 2014

CHOCOLATE BUTTERSCOTCH AND ALMOND CHEESE CAKE

 As-Salam buat semua...
Ni dia kek yang saya buat 2 hari lepas,saja suka-suka untuk ulang tahun perkahwinan ke 21...tak celebrate kat mana pun, dah kebetulan saya tidak bertugas pada 31 Ogos jadi buat-buat rajin masuk dapur.Kali pertama cuba buat kek ni,macam biasa sememeh sana-sini.Azim pula minta potong kek tak sampai 2 jam lepas masuk peti ais.Bab-bab mendeko ni memang out la.Lepas tu ada sedikit gangguan 'mental'semasa buat kek,dahhh.. hilang fokus.

 

CHOCOLATE BUTTERSCOTCH AND ALMOND CHEESE CAKE
Sumber:intaidapur.blogspot.com .Thanks

Bahan untuk kek span vanila
 (A)
160 gm gula       saya letak 100 gm
15 gm ovalette


(B)
5 biji telur
125 gm tepung
1 sudu teh baking powder


(C)
40 ml air


(D)
75 gram mentega, dicairkan

Cara membuatnya

  • Masukkan (A) ke dalam mangkuk pengadun dan pukul sehingga sebati.
  • Campurkan (B) dan pukul sehingga pekat.
  • Masukkan (C) dan pukul adunan tadi sehingga lembut dan gebu.
  • Masukkan (D) dan gaul adunan sehingga sebati. Tuang ke dalam acuan bulat berukuran 9".Bakar pada suhu 180'c selama 30 minit.Setelah dibakar, keluarkan kek daripada acuan serta merta.
  • Bila kek dah sejuk bahagikan kek pada 3 lapisan.
Bahan untuk cream cheese filling dan topping
300 gm cream cheese
700 gm whipping krim


  • Pukul whipping krim hingga kental dan ketepikan.
  • Didalam bekas lain, pukul cream cheese hingga lembut dan campurkan dengan whipping krim tadi. 
  • Adunan dibahagi 3 bahagian.
Bahan coklat ganache

120 gm coklat masakan
80 gm whipping krim /susu cair


  • Cairkan coklat masakan secara double boiler, angkat dan masukkan whipping krim / susu cair dan gaul sebati.
  • Sejukkan sebelum digunakan.

Sos Butterscotch  
Resepi:www.myresipi.com/Zachoes.thanks

Bahan-bahan

  • 2/3 cawan susu sejat@evaporated milk
  • 3/4 cawan gula perang, dipadatkan
  • 2 sudu besar mentega   
  • 1sudu teh esen vanila

Cara membuatnya
  • Masukkan semua bahan dalam periuk kecil (pastikan guna periuk tebal untuk elakkan butterscotch hangus).
  • Kacau atas api kecil selama 5 minit atau hingga bahan kelihatan sudah bercampur.
  • Kuatkan api dan biarkan ia mendidih sebentar, kemudian turunkan api kembali dan renehkan selama 5 minit, sambil kacau sekali sekala.
  • Tutup api, biarkan pada suhu bilik atau 2 jam dan boleh disimpan dalam peti ais untuk tahan lebih lama.

Bahan lain
Badam cincang secukupnya - panggang

Cara melapis kek

  • Ambil sekeping kek, sapu krim cheese hingga rata, lorekkan dengan chocolate ganache dan butterscotch,tabur badam cincang.
  • Ambil sekeping lagi kek dan ulang langkah di atas
  • Ambil pula lapisan kek terakhir dan sapu krim cheese di seluruh permukaan kek dan lorekkan dengan coklat dan butterscotch.Tabur badam di keliling atau di atas kek.
  • Hias ikut kreativiti masing-masing.
  • Simpan dalam peti ais lebih kurang 4 jam atau semalaman sebelum di potong.

4 ulasan:

  1. Selamat hari merdeka dan ulangtahun perkahwinan
    Alhamdulillah.semoga bahagia ke jannah aamin
    Sedapnya kek tu yummmmy

    BalasPadam
  2. tahniah & happy anniversary...
    sedapnya kek

    BalasPadam
  3. kak su memang rajin buat kek..apapun, nampak sedap kek tu kak su..

    Happy 21th Anniversary..

    BalasPadam