style="text-align: center"

Ahad, 23 November 2014

CARROT SOUP

 As-Salam buat semua..
Entah apa corak saya lukis kat atas Sup karot ni.Lukisan mengambarkan perasaan.Agaknya kepala tengah celaru kut!tu yang corak terlahir macam tu..he..hee.Resepinya lupa pula ambil kat mana.Dah simpan lama sangat.tq.Rasa Sup karot ni lemak-lemak manis.Apapun nak share juga resepi kat sini,kut-kut ada yang tak nak makan nasi hari ini ...

CARROT SOUP
Olahan:daridapursuzana

2 batang karot-potong-potong
1/2 biji bawang holland/bawang besar-hiris
1 kiub pati ayam
2 sudu besar mentega
serbuk lada sulah
air secukupnya
fresh cream
garam secukup rasa

Cara membuatnya
  • Rebus karot bersama air,kiub pati ayam dan bawang holland hingga karot empuk.
  • Bila dah empuk,kisar semua sekali dan masukkan semula ke dalam periuk dan masak semula.Guna api kecil.
  • Masukkan serbuk lada sulah,mentega,fresh cream dan sedikit garam.Gaul rata.
  • Tambah sedikit air jika sup terlalu pekat.Didihkan.
  • Hidangkan panas-panas dengan roti garlic,roti foccacia atau apa saja roti(saya makan dengan bun kosong ).
  • Juga enak di makan begitu sahaja.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan