Khamis, 27 November 2014

KEK OREN KEPINGAN BADAM


As-Salam buat semua....
Kek oren kepingan badam yang terhasil ini adalah kek mentega kosong yang berperisa oren.Ia gebu dan moist sahaja.Buat makan-makan waktu petang bersama secawan nescafe.Saya bakar dalam loaf pan kerana keknya pun kecil sahaja.

KEK OREN KEPINGAN BADAM
Resepi:Nurul Asyikin Boinan/Majalah Saji November 2014.thanks.

Bahan-bahan
160 gm tepung naik sendiri
130 gm mentega
100 gm gula castor   saya letak 90 gm
2 biji kuning telur
1 biji oren-parut kulit
1/2 sudu kecil esen oren
25 ml susu cair
2 sudu besar susu pekat manis
2 sudu besar jus oren

Bahan B
2 biji putih telur
25 gm gula kastor
1/2 sudu kecil krim tartar

 Bahan hiasan: sedikit kepingan badam 

Cara membuatnya
  • Panaskan ketuhar pada suhu 175'c .
  • Putar mentega dengan gula hingga kembang dan gebu.
  • Masukkan kuning telur dan putar lagi seketika.
  • Sebaik adunan sebati,masukkan susu pekat manis.
  • Kemudian masukkan parutan kulit oren dan esen oren,gaul hingga sebati.
  • Selepas itu,masukkan tepung naik sendiri dan jus oren,secara selang -seli lalu di pukul hingga adunan bergaul rata.
  • Di dalam bekas lain,satukan kesemua bahan B iaitu putih telur,gula kastor dan krim tartar.
  • Pukul hingga putih telur kembang dan gebu.
  • Kemudian satukan adunan putih telur dengan adunan tepung tadi.Gaul rata.
  • Alaskan loyang menggunakan kertas minyak.Tuangkan adunan kek ke dalam loyang.
  • Akhir sekali taburkan dengan kepingan badam cincang.
  • Bakar di dalam ketuhar selama 45 minit hingga masak /bergantung pada ketuhar masing-masing.

2 ulasan:

  1. Erm..Mesti kek ni sedap dan masa bakar tu harum semerbak dgn wangi Oren..lma wana x bt kek Oren..nak sket Kak??:)

    BalasPadam
  2. nanti kak su postkan dengan belon..haa..haa

    BalasPadam