style="text-align: center"

Isnin, 15 Disember 2014

CREAM CHEESE BUTTER CAKE

As-Salam buat semua..
Kek ini di buat untuk Azim bawa ke kelas mengajinya,jadi tak ada la versi slice potong-potong.Pesan ustazah,nak cheese cake.Cari punya cari resepi saya buat saja kek ini.Ia adalah kek campuran mentega dan cheese.Mudah sahaja cara membuatnya.Resepinya lupa pula nak catat ambil kat mana,dah lama terperap dalam fail.Kek ni senang nak bawa dan senang nak potong.Deko pun ala kadar sahaja,main picit saja jem atas kek tu,entah corak apa dah saya buat!.Tekstur kek ni lembut dan gebu sahaja..let's try baking.

CREAM CHEESE BUTTER CAKE

Bahan-bahan
200 gm mentega
200 gm cream cheese
250 gm gula kastor    saya guna 180 gm
5 biji telur
250 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
sedikit jem untuk hiasan

Cara membuatnya
  • Ayak tepung bersama baking powder.Ketepikan.
  • Dalam mangkukbesar,pukul mentega,cream cheese dan gula hingga kembang dan memutih.
  • Masukkan telur sebiji demi sebiji.Pukul telur setiap kali di masukkan hingga sebati baru di masukkan telur yang seterusnya.
  • Setelah semua telur di masukkan ,pukul agak lama sedikit hingga kembang,putih dan ringan.
  • Kemudian barulah di masukkan tepung dan kaup balikkan  satu arah hingga adunan sebati.
  • Tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah di gris dan di alas dengan baking sheet.Ratakan.
  • Dengan menggunakan piping bag,picitkan jem pilihan di atas adunan kek mengikut corak yang di sukai.Sebahagian jem akan mendap ke dalam kek ketika di bakar.
  • Bakar pada suhu 180'c sehingga masak.
  • Bila masak,buka pintu oven dan biarkan kek selama 5 minit di dalam oven baru di keluarkan dan sejukkan di atas redai kek.

2 ulasan: