style="text-align: center"

Isnin, 19 Januari 2015

BAKED POTATO

 As-Salam buat semua..
Saya cuba pula buat Baked potato dari resepi Sheila- Spices Journey.Best baked potato ni,lagipun saya peminat potato dulu,kini dan selamanya,saja suka-suka nak tambah kalori biar lagi bertimbun dalam badan ni!.Baked potato ni,menurut Sheila selalu di buat oleh Bang Jebat dia,jadi dah Sheila perturunkan resepinya yang amat sedap ni,hari ini saya ingin kongsikan pula di dapur saya.Beberapa bahan tak ada kat dapur seperti mushroom dan parsley,tapi nak buat juga.Kalau nak tengok cara-cara membuatnya dengan lebih clear,silalah berkunjung ke dapur Sheila ye.Nanti lain kali nak buat lagi.Best la Sheila..

BAKED POTATO
Sumber:Spices Journey /baked potato.thanks.

Bahan-bahan
6 biji kentang Russet saiz besar
6 keping hirisan daging salai/daging kisar
1 biji bawang besar Holland
3 ulas bawang putih
Portabello Mushroom-jika ada
1 cawan metrik UHT whipping cream
130 gm mentega
Mozarella cheese
sedikit minyak zaitun-untuk menumis
sedikit chopped parsley
sedikit oregano kering
sedikit lada putih/lada hitam 
garam secukup rasa

Cara membuatnya
  • Bersihkan ubi kentang dan bakar di dalam oven menggunakan api atas dan bawah sehingga lembut dan boleh di cucuk.Masa membakar bergantung pada oven masing-masing.Saya sapu minyak zaitun pada kentang terlebih dahulu sebelum di bakar.
  • Sejukkan kentang setelah di bakar.
  • Sementara menunggu kentang sejuk,bolehlah tumiskan bahan intinya.
  • Panaskan kuali dan masukkan minyak zaitun dan sedikit mentega.Tumiskan bawang holland dan bawang putih yang telah di cincang halus.
  • Bila bawang nampak layu,masukkan hirisan daging salai yang di potong kecil.Saya guna daging cincang.
  • Masak sebentar dan masukkan portabello mushroom yang telah di hiris.
  • Perisakan dengan garam,serbuk lada putih/lada hitam.
  • Masukkan sedikit oregano kering untuk menaikkan aromanya.
  • Angkat dan ketepikan.
  • Ubi kentang yang telah di bakar tadi di potongkan sedikit bahagian atasnya dan korek keluar isinya.Tinggalkan sedikit isinya di bahagian tepi dan dasarnya.
  • Satukan semua isi kentang tadi dan di lenyek.
  • Selepas itu,gaulkan dengan bahan yang di tumis tadi,mentega, parsley cincang,sedikit mozarella cheese dan whippping cream.
  • Perisakan dengan garam dan serbuk lada putih/hitam secukupnya.
  • Kemudian sumbatkan kembali ke dalam kentang tadi sepenuhnya.
  • Taburkan mozarella chesse dan bakar dengan api atas sahaja selama 10-15 minit.
  • Tidak perlu di bakar lama kerana isinya sudah masak,kalau nak frozenkan pun boleh.Selamat mencuba..

2 ulasan: